5 Temmuz 2025 Cumartesi

Rusya Kuşatılıyor mu?

İsrail-İran arasındaki füze savaşının “şimdilik” bitmesinin ardından dünya rahat bir nefes almıştı. Fakat kapitalizmin yapısal krizi ve onunla bağlantılı hegemonya mücadelesinin savaş hâlini yeryüzüne yaymış olması, bu nefesin kısa süreli olmasına neden oldu. Ve bu sefer gerilimin adresi ise Orta Doğu’dan sonra yüzyılımızın ikinci savaş coğrafyası olan Kafkasya.

Azerbaycan’ın Sputnik’in Bakü'deki bürosuna baskın yapması[1] ve ardından Rusya’nın Belgorod ve Yekaterinburg’da Azerbaycan diasporasının önemli isimlerini göz altına alması[2] bölgedeki gerilimi artırdı. Bu olayların üstüne iki devletin üst kademesindeki isimlerin olayları yatıştırmak yerine yüksek perdeden konuşmaları Rusya ile Azerbaycan arasındaki ve bölgedeki savaşımı su yüzüne çıkardı.

Kuşatma

SSCB’nin dağılmasının ardından Çeçenya, Dağlık Karabağ ve Abhazya’da başlayan savaşlar 90’lar boyunca şiddeti çoğu zaman azalsa da devam etmişti. Putin’in Rusya’da sağladığı “siyasi istikrar”, Kafkasya’daki savaş halini görece dindirmişti. Fakat Gürcistan’da Saakaşvili ile başlayan renkli devrimler, Rusya’nın Osetya’yı işgali ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ savaşıyla çatışmalar günümüze kadar sürmüştü. Böylece Rusya’nın güney kapısı Kafkasya, Moskova için bir gedik olarak kalmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’da mağlup edilmek bir yana güç kazanması ve Trump’ın “ateşkeste” ısrar etmesi AB ve İngiltere’den oluşan Avrupalı emperyalistleri bu gediğe yöneltmiş durumda. Soykırımcı ve işgalci İsrail’in saldırılarıyla İran’a ciddi zararlar vermesi de Avrupalı emperyalistlerin ve ek olarak Biden’den kalma ABD’li “demokratların” bölgeye ilgilerini artırıyor.

Nitekim ABD’ye olan “ilgisini” saklamayan Paşinyan iktidarının Bakü’nün salvolarının peşi sıra harekete geçmesi de bunun bir parçası. Sergey Lavrov'un Ermeni Apostol Kilisesi'ne yönelik saldırılara karşı açıklama yapmasına Paşinyan iktidarının sert tepki vermesi[3], hızını alamayan meclis başkanı Alen Simonyan’ın Rus gazetecileri yozlaşmışlıkla suçlayıp Rus televizyonlarının kapatılmasını istemesi[4] potansiyel Zelenskilerin varlığını ortaya koyuyor.

Ermenistan ve Azerbaycan’ın kendilerinde Rusya’ya karşı hamle yapma gücünü bulmalarının bir nedeni de güç kazanmış olmaları.

Dağlık Karabağ meselesinde Bakü’ye toprak kaybetse de Azerbaycan, İran ve Türkiye gibi bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirme şansı yakalayan ve diasporadan stratejik yatırımlar sözü alan[5] Ermenistan, Rusya’nın güç kaybetmesiyle bölgede güç kazanacağını düşünüyor.

Dağlık Karabağ meselesinde toprakların önemli bir kısmını elde ederek içerideki meşruiyetini sağlama alan Aliyev iktidarı, petrol ve doğalgazdan sağlanan sermaye birikiminin gücüyle “büyümeye” odaklanıyor. Bu bağlamdaki hedefi de İran’a yönelik gelecekteki saldırılarla olgunlaşması beklenen Güney Azerbaycan. Bu hedefe ulaşmasına bölgede güçlü olmasını istemeyen Moskova’nın engel olacağının farkında olan Aliyev iktidarı, Moskova’ya dişini göstererek boyun eğmeyeceğini şimdiden göstermeye çalışıyor. Fakat İran’ın bölünmeye karşı göstereceği direniş ve Moskova’nın askeri gücü Azerbaycan ve Ermenistan’ın hayallerini suya düşürebilir.

Öte yandan Moskova’nın yeni hamleleri kendisine yönelik güney kuşatmasının farkında olduğunu gösteriyor.

Lavrov’un Kazakistan’la geçtiğimiz aylarda Ukrayna’nın gerçekleştirdiği drone saldırılarında bu ülkenin hava sahasına kullanmasına dair görüşmesi[6] ve Rusya’nın Afganistan’daki Taliban rejimini tanıması[7] Moskova’nın Avrupalıların kuşatma girişimine karşı hızla ve güçlü harekete geçtiğine ve geçeceğine işaret ediyor.

Avrupalıların “Hazırlığı”

Avrupalılar Rusya’yı kuşatmanın yanı sıra “içeriye” yönelik hamlelere ağırlık vererek güçlerini konsolide etmeye çalışıyorlar.

İngiltere ve Almanya’nın “tehdit halinde karşılıklı yardım” anlaşmasını imzalamaya yakın olması[8] ve NATO Genel Sekreteri Rutte’nin “Çin NATO topraklarına saldırması için Rusya’yı zorlayacak”[9] demesi Avrupalıların Rusya’nın “saldırılarına” karşı topyekûn cevap vermeye hazırlandıklarını gösteriyor.

Diğer yandan ABD’nin Ukrayna’ya silah sevkiyatını askıya alması[10] ve Trump’ın Putin ile görüşmesinde ateşkesin bir an önce sağlanmasını istemesi[11] Avrupalıların ABD’den çok kendi gücüne yönelmelerine neden oluyor. Fakat bu durum üç “demokrat” ABD’li senatörün Rusya’ya yönelik yaptırımları reddettiği için Trump’a karşı açıklama yaparak soruşturma başlatacaklarını[12] belirtmesinde olduğu gibi Avrupalıların ABD’den ümidini tamamen kestiği anlamına da gelmiyor.

Ve Rusya’ya yönelik kuşatmalarının ve saldırılarının biçimlerini ve şiddetini değiştirip sürdürerek sonuç almaktan vazgeçmeyeceklerini de ortaya koyuyor.



[1] https://www.aa.com.tr/tr/dunya/azerbaycanda-rus-haber-ajansi-sputnikin-2-calisani-tutuklandi/3619086

[2] https://jam-news.net/violence-against-azerbaijanis-in-russias-yekaterinburg-sparks-baku-moscow-tensions-opinions/

[3] https://oc-media.org/armenia-urges-russia-not-to-interfere-in-its-internal-affairs/

[4] https://www.ermenihaber.am/tr/news/2025/07/01/Ermenistan-Rus-televizyon-kanallar%C4%B1/308990

[5] https://armenpress.am/en/article/1222061

[6] https://eadaily.com/en/news/2025/06/30/lavrov-clarified-the-situation-with-the-flight-of-drones-of-the-armed-forces-of-ukraine-for-attacks-on-russia-through

[7] https://tass.com/politics/1985221

[8] https://www.politico.eu/article/uk-germany-mutual-defense-treaty-nation-olaf-scholz-joint/

[9] https://www.nytimes.com/2025/07/05/magazine/mark-rutte-interview.html?searchResultPosition=1

[10] https://www.evrensel.net/haber/559836/abd-ukraynaya-silah-sevkiyati-tamamen-durmadi

[11] https://harici.com.tr/rus-uzmanlar-trump-putin-gorusmesini-degerlendirdi-silah-sevkiyati-tamamen-durmali/

[12] https://kyivindependent.com/trumps-pause-on-russia-sanctions-under-investigation-by-senate-democrats-06-2025/

Rusya Kuşatılıyor mu?

İsrail-İran arasındaki füze savaşının “şimdilik” bitmesinin ardından dünya rahat bir nefes almıştı. Fakat kapitalizmin yapısal krizi ve onun...